`

Plan de dezvoltare a retelei de urgena

Anul 2004.

I. Vor fi montate 4 repetoare pe frecvenţele de 145 Mhz în următoarele zone:
1. Straja-vârful Mutu.
2. Retezat – zona Haţeg.
3. Muntele Găina- zona releu Romtelecom.
4. Parâng- zona ICEF.
După montarea acestor repetoare, vom putea acoperii comunicaţiile pe întreaga zonă a judeţului Hunedoara, plus alte 6 judeţe limitrofe. Fiecare repetor montat va acoperii o anumită zonă, fără a fi conectate între ele.
II. Radioclubul judeţean va fi dotat cu aparatură de emisie-recepţie ţi tehnică de calcul, care să asigure comunicaţiile prin sistemul ECHO LINK şi în comun cu repetoarele, prin Internet, să facă posibilă transmiterea şi recepţionarea informaţiilor din reţeaua de urgenţă pe întreg teritoriul judeţului.
III. Primăriile din municipiile şi oraşele judeţului, vor asigura spaţiul necesar pentru instalarea aparaturii de comunicaţii, astfel, ca în principalele zone, să poată fi recepţionate şi retransmise informaţiile primite prin reţeaua de urgenţă. Aparatura necesară va fi asigurată de către primării şi va consta în aparatură de emisie-recepţie, calculator şi posibilităţi de conectare la Internet. Intreţinerea acestei aparaturi va fi asigurată gratuit de către radioamatori.
IV. Instruirea radioamatorilor cu privire la culegerea, selecţionarea, verificarea şi transmiterea informaţiilor de urgenţă, se va face de către radioclubul judeţean în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Apărare Civilă.
V. Vor fi finalizate şi semnate protocoalele de colaborare între Radioclubul Judeţean Hunedoara şi Inspectoratul de Apărare Civilă, Salvamont, Crucea Roşie, Pompieri, Inspectoratul Judeţean al Ministerului de Interne şi Corpul Gardienilor Publici, cu privire la sistemul de recepţionare şi transmitere al informaţiilor din reţeaua de urgenţă.
VI. Aparatura necesară realizării sistemului reţelei de urgenţă a radioamatorilor, va fi asigurată în limita sumelor alocate la bugetul Radioclubului de către Consiliul Judeţean Hunedoara. Valoarea aparaturii nu poate fi precizată de la început, datorită fluctuaţiilor de piaţă, dar pentru cele prevăzute a fi realizate în anul 2004, se apreciază la 400 milioane lei.

Anul 2005.

I. Toate repetoarele vor fi conectare între ele prin lincuri pe frecvenţa de 435 Mhz. După această operaţiune, va exista o legătură permanentă atât la nivelul judeţului, cât şi cu alte 6 judeţe limitrofe.
II. Pentru legătura Internet, se va procura şi monta aparatura necesară pentru accesare directă de pe satelit. În acest mod vor fi asigurate comunicaţii rapide şi sigure, la un preţ mai mic decât prin provaiderii locali. De asemenea se vor putea conecta la sistemul nostru, mai multe unităţi stabilite de comun acord cu cei interesaţi.
III. Va fi pus la punct sistemul SUPERVOJER, care va asigura prin nodurile realizate de repetoare, legarea tuturor calculatoarelor din reţeaua de urgenţă la sistemul informaţional stabilit. Mai precis, o informaţie transmisă din orice zonă a judeţului, va putea fi recepţionată, citită, folosită, sau retransmisă celor interesaţi.

Anul 2006.

I. Vor fi identificate zonele neacoperite de repetoarele existente şi vor fi stabilite măsuri pentru acoperirea acestora.
II. Toate primăriile din judeţ vor fi conectate la sistemul reţelei de urgenţă.
III. Vor fi aduse îmbunătăţirile necesare întregului sistem.